Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
12 april, 2017 - 13:32

MEERtaligheid dan OOIT

In Brussel worden meer dan vijftig verschillende talen gesproken. Minder dan de helft van de jongeren spreekt thuis Frans of Nederlands. Tien procent van de Brusselse bevolking kent geen Nederlands, Frans of Engels. In Brussel is meertaligheid een dagelijkse realiteit. Ook in Vlaanderen neemt de veeltaligheid toe. Dat creëert heel wat mogelijkheden, maar het roept ook vragen op.

Daarom hebben de Alumni Letteren van de Katholieke Universiteit Leuven en de Taalunie samen een project opgezet onder de titel 'MEERtaligheid dan OOIT'. Aan het onderwerp wordt een tijdschrift gewijd, dat op zaterdag 22 april in het Flageygebouw in Elsene wordt gelanceerd met een lezing en een debat.


Visie op meertaligheid

Net zoals de Taalunie ervan uitgaat dat het Nederlands kansen schept, ziet ze ook meertaligheid als een verrijking, met het Nederlands als onze eigen waardevolle bijdrage daaraan. De aanwezigheid van andere talen hoeft geen bedreiging te vormen voor het Nederlands en kan vooral van grote meerwaarde zijn voor de samenlevingen zelf. Daarbij is het wel belangrijk dat er een goed evenwicht wordt gevonden tussen het gebruik van het Nederlands enerzijds en dat van andere talen anderzijds. Hierover gaat de Taalunie graag het maatschappelijk debat aan.


Kijk, luister en debatteer mee

Het programma op zaterdag 22 april in het Flageygebouw in Elsene ziet er als volgt uit:
Het tijdschrift ‘MEERtaligheid dan OOIT’ wordt voorgesteld.
Kader Abdolah komt spreken over zijn leven als Perzisch schrijver in een Nederlandstalige omgeving.
En Geert Van Istendael (socioloog, auteur en essayist), Emiel Lamberts (historicus), Johan Leman (antropoloog en voormalig directeur van het Centrum van Gelijkekansenbeleid en Racismebestrijding) en Bart Dobbelaere (journalist) gaan in debat met elkaar.

Inschrijven is nog mogelijk tot 20 april 2017 via deze link.