Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
26 juni, 2019 - 16:03

Hoe om te gaan met meertaligheid in het onderwijs?

Antwoorden op vragen over omgaan met meertaligheid in het onderwijs in het Nederlandse taalgebied

Hoe kan je op school en in de klas omgaan met de verschillende thuis- en moedertalen van leerlingen? Wat zijn essentiële elementen om op scholen tot een talenbeleid te komen dat recht doet aan alle talige competenties van leerlingen? Kunnen ouders thuis hun eigen taal blijven spreken of schakelen ze ook zelf beter over op het Nederlands? De antwoorden op deze en andere vragen zijn vanaf nu terug te vinden in het kennisdossier Antwoorden op vragen over omgaan met meertaligheid in het onderwijs in het Nederlandse taalgebied van Meertalig.nl, Meertaligheid.be en de Taalunie.

In totaal zijn 24 vragen over omgaan met meertaligheid in het onderwijs verzameld die vaker door beleidsmakers, onderwijsprofessionals en ouders worden gesteld. Vervolgens zijn deze vragen voorgelegd aan 8 taalwetenschappers die in het Nederlandse taalgebied actief zijn. Zij hebben de vragen elk vanuit hun eigen expertise beantwoord op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Hun inbreng is door de redacties van Meertalig.nl, Meertaligheid.be en de Taalunie bij elkaar gebracht en verwerkt tot zo volledig mogelijke antwoorden.

Doel

Het voornaamste doel van de antwoorden op de vragen over omgaan met meertaligheid in het onderwijs, is kennis te ontsluiten. Het gaat dus niet om beleidsaanbevelingen, maar om feitelijke informatie waarmee de Taalunie en haar partners het bredere maatschappelijke debat hopen te voeden en verder te inspireren.

Aanleiding

Tijdens het Taalunie Talendebat over ‘Meertaligheid in het onderwijs’ (2016) bleek dat er over dit onderwerp meer vragen konden worden gesteld dan antwoorden gegeven. Daarop heeft de Taalunie beslist om samen met de redacties van Meertalig.nl en Meertaligheid.be een kennisproject op te starten om feitelijke informatie over omgaan met meertaligheid in het onderwijs op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten te ontsluiten.