Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
14 december, 2016 - 11:30

'De weg naar het binnenland' gepresenteerd

Op zaterdag 10 december 2016 is De weg naar het binnenland gepresenteerd, de geschiedenis van de Nederlandse literatuur tussen 1700 en 1800 in de Zuidelijke Nederlanden. Auteur Tom Verschaffel (midden op de foto) bood het nieuwe deel van de monumentale reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur aan aan Anne Marie Musschoot en Arie-Jan Gelderblom, hoofdredacteuren van de reeks.

In de achttiende eeuw hebben de Zuidelijke Nederlanden nauwelijks auteurs of teksten voortgebracht die tot de canon van de Nederlandse literatuur zijn gaan behoren. De weg naar het binnenland biedt een antwoord op de vraag hoe dat komt en laat zien welke rol de Nederlandse letterkunde speelde in een meertalige maatschappij, waar het Frans de belangrijkste cultuurtaal was. Het Nederlands was de taal van de letterkunde die voor een breed publiek was bedoeld en deel uitmaakte van het publieke leven: toneel, feestelijke gelegenheidsdichtkunst, prediking, politieke polemiek. Schrijvers deden wat van hen werd verwacht en hielden zich aan de oude recepten, anderen weken van de bekende wegen af en zochten naar verandering en vernieuwing. De veelheid aan teksten, met hun variatie aan thematiek en bedoelingen, tonen de achttiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden in hun eigenheid en verscheidenheid, met moralisme en speelsheid, grootspraak en eenvoud, twijfel en vervoering, conformisme en opstandigheid.

Tom Verschaffel is hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de KU Leuven.

  • Interview met Tom Verschaffel in Taalunie:Bericht.
  • Meer informatie over de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur.
  • Aankondiging nabeschouwing Literatuurgeschiedenis, 17 januari in Den Haag