Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
31 oktober, 2018 - 15:50

Campagne 'direct duidelijk' voor heldere overheidscommunicatie van start

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Taalunie hebben vandaag de campagne direct duidelijk gelanceerd. De campagne richt zich op alle overheidsinstellingen in Nederland, van Rijk tot gemeente, en wil hen stimuleren en helpen om begrijpelijk te communiceren.

De campagne is gegroeid uit het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO), dat eind 2016 is opgericht en wordt gesteund door BZK en de Taalunie. direct duidelijk sluit nauw aan bij een gelijksoortig initiatief dat de Vlaamse overheid begin dit jaar onder de naam Heerlijk Helder heeft gelanceerd.

Onbegrijpelijke teksten

Veel burgers vinden het moeilijk om de teksten van de overheid goed te begrijpen. Brieven, formulieren, folders en websites zijn niet alleen lastig voor laaggeletterde burgers, ook veel andere lezers hebben last van de ingewikkelde taal van de overheid. Dat komt doordat die taal voor twee problemen zorgt.

Ingewikkelde taal maakt het voor veel mensen lastig om goed te begrijpen wat de overheid vindt, doet of zou moeten doen. Daardoor kunnen ze niet volop meedoen in onze democratische samenleving.

Ingewikkelde taal zorgt er ook voor dat veel mensen niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn, en wat er precies van hen verwacht wordt. Daardoor kunnen ze de diensten van de overheid vaak niet goed gebruiken.

Waarom direct duidelijk nodig is

Onduidelijke taal van de overheid heeft veel nadelen. Burgers hebben bijvoorbeeld minder vertrouwen in een overheid die niet duidelijk communiceert. Dat is ernstig, want dat vertrouwen is nodig voor een goed werkende samenleving. Verder kan onduidelijke overheidstaal burgers veel geld kosten. Zo kunnen ze toeslagen en kortingen mislopen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Juist de mensen die dat geld het hardst nodig hebben, lopen het grootste risico. Veel van die mensen zijn laaggeletterd; ze hebben moeite met lezen en schrijven.

direct duidelijk deal

Overheidsorganisaties die werk gaan maken van begrijpelijke taal kunnen voortaan een direct duidelijk deal afsluiten. Daarmee laten ze zien dat ze echt aan de slag gaan met direct duidelijk taalgebruik. Het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO) biedt daar hulp bij, bijvoorbeeld door op een nieuwe website allerlei tips voor heldere overheidscommunicatie te geven, en ook door organisaties die op dit gebied bezig zijn met elkaar in contact te brengen.

Een aantal gemeenten hebben als eerste de direct duidelijk deal ondertekend, waarbij ze beloven begrijpelijke communicatie voor lange tijd vast te leggen in hun beleid. Hun voorbeeld kan na vandaag door vele andere overheidsdiensten worden gevolgd.

Netwerk Begrijpelijke Overheid

Om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken is in 2016 het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO) opgericht. In het NBO werkt de Taalunie nauw samen met het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Verder zijn er meer dan zeventig andere organisaties betrokken uit Nederland en België. Dat zijn vooral overheidsinstellingen en organisaties die al actief zijn op het gebied van begrijpelijke taal of laaggeletterdheid.

De lancering van 'direct duidelijk' vond plaats in Den Haag tijdens de conferentie ‘In de knoop of in verbinding?’ De conferentie is een initiatief van het programma Responsieve overheid / Passend Contact met de Overheid van BZK.