Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
24 juli, 2018 - 11:35

120 nieuwe ambassadeurs voor het Nederlands

120 buitenlandse studenten zullen ook deze zomer vanuit de hele wereld afreizen naar Gent voor de Taalunie Zomercursus Nederlands - taal, cultuur en beroep. Van 29 juli tot 10 augustus volgen de studenten een gerichte, intensieve en verdiepende cursus die als een belangrijke aanvulling geldt op de studie in het thuisland, en een professionele springplank biedt naar een carrière met het Nederlands.

Daarnaast breiden de studenten hun netwerk uit en versterken ze hun rol als ambassadeurs van het Nederlands en de Nederlandstalige cultuur. Deze ambassadeurs zullen de samenwerking tussen Nederlandstalige landen en de rest van de wereld bevorderen op politiek, sociaal, cultureel en economisch vlak.

Positieve resultaten
Het is ondertussen voor het derde jaar dat deze professionele cursus (63e editie) in de huidige nieuwe vorm wordt verzorgd door het Universitair Centrum Talenonderwijs (UCT) van de Universiteit Gent. De tweede editie in 2017 werd, net als de eerste, zeer positief beoordeeld door de studenten met een 4,1 uit 5.

Een overzicht van de enquête met de resultaten, meningen en waarderingen vindt u in de bijgevoegde infografiek.

De praktijk
Welke meerwaarde heeft de #zomercursus voor deze vier studenten uit Zuid-Afrika, Italië, Spanje en Duitsland? Bekijk de video.

Een zwaartepunt van de cursus ligt bij de tweedaagse stage bij Vlaamse en Nederlandse bedrijven of organisaties. Hoe ziet een stage eruit? Bekijk deze video van de stage in de Haven Gent.

Nederlands, een wereldtaal
Zuid-Afrika, Argentinië, China, de Verenigde Staten, Rusland, Indonesië en Servië. Het zijn maar enkele van de in totaal 27 landen waar de studenten vandaan komen. Het geeft een beeld van de brede verspreiding van het Nederlands over de wereld. Zij maken deel uit van de naar schatting 15.000 universiteitsstudenten wereldwijd die jaarlijks een of andere opleiding Nederlands als Vreemde Taal (NVT) volgen, verspreid over bijna 175 universiteiten in 40 landen.

Belang voor de internationale neerlandistiek
Jaap Faber, docent Nederlands aan de Károli-universiteit Boedapest: "Zonder de zomercursus zou de internationale neerlandistiek, zoals die nu is, niet bestaan. Tijdens de zomercursus wordt de basis gelegd voor allerlei netwerken. Toekomstige wetenschappers en docenten die in het buitenland de neerlandistiek weer verder verspreiden worden gecreëerd op zomercursussen."

Bekijk hier het volledige gesprek met twee docenten van de Taalunie Zomercursus Nederlands (video).

Volg de cursus online
Volg de ervaringen van de studenten tijdens de cursus via #tzn18 en via de blog.

Hou daarnaast zeker ook de volgende kanalen in de gaten:
UCT UGent: Twitter en Facebook

Deze zomercursus wordt grotendeels gefinancierd door de Taalunie.