Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie maart 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Haalt u de fouten uit deze zin
Haalt u de fouten uit deze zin
Rubriek: 
Auteur: 
Taaltelefoon

Haalt u de fouten uit deze zin?

Het is weer tijd om uw taalspeurneus op te zetten! Zoek de struikelblokken in de volgende zin.

Tess was geintrigeerd door de idee dat noch Daan noch Ruben zich niets kon herinneren van de terugtocht naar het hotel.

 

 

*

 

 

 

**

 

 

 

***

 

 

  • geintrigeerd

Correct is: Tess was geïntrigeerd. In geïntrigeerd is er sprake van klinkerbotsing: de e van ge- en de eerste i van intrigeer kunnen samen als de tweeklank ei gelezen worden. Na het voorvoegsel ge- vermijden we zo'n verkeerde lezing met een trema. U vindt de spellingregel op Woordenlijst.org.

  • de idee

In deze zin is het idee aan te raden. Als het om een concrete gedachte gaat, wordt idee als een het-woord gebruikt. De idee wordt vooral gebruikt als filosofische term, in de betekenis 'onveranderlijk grondbeeld' of 'filosofisch denkbeeld', maar ook het idee is correct in die betekenis. Lees meer op Taaladvies.net.

  • noch Daan noch Ruben kon zich niets herinneren

In plaats van niets moet in deze zin iets staan. De ontkenning zit al vervat in het woordje noch. Noch Daan noch Ruben kon zich iets herinneren betekent: 'zowel Daan als Ruben kon zich niets herinneren'. Lees meer over noch … noch … op de website van de Taaltelefoon.

Helemaal goed is dus:

Tess was geïntrigeerd door het idee dat noch Daan noch Ruben zich iets kon herinneren van de terugtocht naar het hotel.

 

Fouten vinden in eerder verschenen zinnen? Klik hier.