Taalunienieuws
Netwerk Begrijpelijke Overheid: vertaal kennis naar praktijk
De beschikbare kennis over begrijpelijk communiceren moet worden omgezet in praktische handvatten voor ambtenaren. Die behoefte bleek tijdens de startbijeenkomst van het Netwerk Begrijpelijke Overheid, op 10 november in Utrecht. Een kwart van de aanwezigen vond dat die praktische vertaalslag de belangrijkste taak van het netwerk zou moeten zijn. Daarnaast gaf ruim 20% van de aanwezigen aan de ontwikkeling van praktische websites als prioriteit van het kersverse netwerk te zien. Verder bleek er ook behoefte te zijn aan de ontwikkeling van een keurmerk voor begrijpelijke overheidstaal.
Het Netwerk Begrijpelijke Overheid is in het leven geroepen om begrijpelijke taal duurzaam onder de aandacht te brengen van de overheid. Het netwerk vloeit voort uit een samenwerkingstraject van het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Taalunie. Tijdens de startbijeenkomst kwamen tal van voorbeelden van en aandachtspunten voor begrijpelijke overheidstaal aan de orde. Aan het einde van de bijeenkomst ontvingen ambtenaren uit Den Bosch de Gouden Veer voor de beste overheidsbrief in Nederland.
'Veel ambtenaren zijn zich bewust van een taalprobleem, maar vaak weten ze niet waar te beginnen', vertelt Johan Van Hoorde van de Taalunie, met Carel Jansen, hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen, trekker van het netwerk: 'Hoe overtuig je het management, hoe maak je collega’s enthousiast, hoe kun je de effecten meten? Het netwerk wil daarbij helpen, door kennis naar praktijk te vertalen en door zoveel mogelijk mensen te betrekken.'
Het netwerk wil bevorderen dat overheidsinstellingen in Nederland en België samenwerken rond begrijpelijke taal: informatie en ervaringen uitwisselen, modellen en instructies delen, gezamenlijk acties en beleid uitwerken, met name rond bewustmaking van meer overheidsinstellingen en van de publieke opinie in het algemeen. Die samenwerking krijgt nu onder meer nu al gestalte via een digitaal contactforum.
Foto: Jenny van Bremen-Boom (NWO)