Taalunienieuws
Fascinerende NOTaS deelnemersbijeenkomst in het MuZieum
Op 21 november organiseerde de Taalunie samen met de Nederlandse Organisatie voor Taal- en Spraaktechnologie (NOTaS) een bijeenkomst in het MuZIEum, het ervaringsmuseum over zien en niet zien in Nijmegen, om te praten over de mogelijkheden van taal- en spraaktechnologie (TST) ten behoeve van blinden en slechtzienden. Vragen die tijdens deze bijeenkomst aan bod kwamen: hoe kan TST ingezet worden om de kansen van blinden en slechtzienden op de arbeidsmarkt te vergroten? Wat zijn hun wensen en behoeftes en hoe kan TST daarbij helpen?
Na een inleiding over het museum werden de deelnemers ondergedompeld in een halfuurtje 'blind zijn'. Heleen Vermeulen (directeur MuZIEum) legde vervolgens een en ander uit over het MuZIEum, en Frank Allemeersch sprak namens het Belgische Sensotec, een bedrijf dat traditioneel hardware maar nu ook software maakt waarmee blinden via hun mobiele telefoon teksten kunnen laten voorlezen (gebruik makend van camerahulp, OCR en Text-to-Speech).
Na de koffie kwamen twee "ervaringsdeskundigen" aan het woord: Bart en Jeroen die op indrukwekkende manier vertelden over het leven als blinde. Wat gaat goed en wat niet, waar hebben ze behoefte aan en wat is in hun ogen meer of minder belangrijk.
De deelnemers, allen werkzaam in bedrijven en kennisinstellingen uit de sector Taal- en Spraaktechnologie, werden uitgedaagd om mee te denken over mogelijke oplossingen zoals een pratende thermostaat of lichtschakelaar. Over de manier waarop een blinde in de ijskast melk van karnemelk kan onderscheiden, of over de manier waarop je (gesproken) feedback kunt krijgen van je inductiekookplaat. Op deze manier kregen de NOTaS-deelnemers in één ochtend een heel goed beeld van een voor de meeste onder hen onbekende wereld.
De bijeenkomst werd afgesloten door Catia Cucchiarini van de Taalunie die een overzicht gaf van de financieringsmogelijkheden voor NOTaS-deelnemers en/of TST-projecten.