Editie juli 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

beeldziekenhuisbed
beeldziekenhuisbed
Rubriek: 
Auteur: 
De Taaltelefoon

Fout! Nee, goed!

‘Professoren ergeren zich blauw aan taalfouten van studenten in examens’, kopte De Morgen onlangs. Geef toe, ook u maakt af en toe een taalfout. En nee, echt niet alleen tikfouten. Haalt u de fouten uit onze zin?

 

Zorgverleners zijn ervan overtuigt dat patiënten zo veel als mogelijk thuis moeten verzorgd worden.

 

Vindt u de drie fouten? 

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 

 *

 

**

 

***

 

  • Zorgverleners zijn overtuigt

In deze zin is overtuigd een bijvoeglijk naamwoord dat afgeleid is van een voltooid deelwoord. We schrijven het met een d, omdat de verledentijdsvorm overtuigde op -de eindigt. In bijvoorbeeld Hij overtuigt mij is overtuigt een persoonsvorm in de tegenwoordige tijd: we schrijven de stam overtuig + -t. Meer over deze regel in de Woordenlijst

  • Zo veel als mogelijk

Zo veel als mogelijk komt vaak voor als een verkorte vorm van zo veel als mogelijk is/was, maar is voor veel taalgebruikers niet aanvaardbaar. Wel goed is: zo veel mogelijk. Lees meer op Taaladvies.net.

  • Moeten verzorgd worden

In zinnen als deze staat het voltooid deelwoord (verzorgd) in verzorgde schrijftaal bij voorkeur niet in het midden (moeten verzorgd worden), maar vooraan (verzorgd moeten worden) of achteraan (moeten worden verzorgd). In gesproken taal is het minder storend als verzorgd in het midden staat. Meer info op Taaltelefoon.be.

 

Helemaal goed is dus:

Zorgverleners zijn ervan overtuigd dat patiënten zo veel mogelijk thuis verzorgd moeten worden / moeten worden verzorgd.