Editie juli 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

TigranSpaanTaaluniebericht
TigranSpaanTaaluniebericht
Rubriek: 
Auteur: 
Jan Willem Bloemen
Foto: 
Frank Kouws

Haal de spelling van Word onderuit

De spellingcontrole van Word onderuit halen. Wie doet er mee? In de Week van het Nederlands organiseert Klinkende Taal twee prijsvragen. Directeur Tigran Spaan licht toe.  

Wat is Klinkende Taal?

Tigran Spaan (directeur Klinkende Taal): Klinkende Taal is een softwareprogramma dat we specifiek hebben ontwikkeld voor het Nederlands. Het helpt je bij het schrijven van begrijpelijke teksten. Als je de Klinkende Taalknop in Word aanklikt, zie je voor hoeveel procent van de lezers je tekst begrijpelijk is. Klinkende Taal streept bovendien in de tekst aan wat er beter kan om de tekst correct en begrijpelijk te maken. Het aardige is dat het Nederlands de enige taal is waar zoiets voor bestaat.

Waarom is dat belangrijk?

We krijgen allemaal wel eens omslachtige brieven op de mat, bijvoorbeeld van gemeenten. Daar staat dan iets heel ingewikkelds in, terwijl de boodschap is dat je alleen maar je auto ergens anders moet parkeren omdat er een boom wordt omgekapt. Die gewichtigdoenerij is niet prettig. Bedrijven die begrijpelijk schrijven, krijgen minder telefoontjes met vragen over brieven en duidelijke brieven geven minder ergernis. Ook mensen die goed kunnen lezen, vinden het prettig als ze een tekst in tien seconden begrijpen.

Wat gaan jullie doen in de Week van het Nederlands?

We hebben twee prijsvragen. De eerste is: schrijf een tekst waar Word niet tegen kan, met veel spelfouten die Word niet herkent. We willen laten zien hoe slecht de spellingcontrole van Word is. De tekst met de meeste fouten die Word niet opmerkt, is de winnaar. De tweede prijsvraag is dat je een onbegrijpelijke tekst herschrijft in duidelijke taal. Die tekst kun je zelf uitkiezen; bij gemeenten, energiemaatschappijen en verzekeringsbedrijven zijn voorbeelden genoeg. Voor ons is het interessant om te zien wat mensen aanpassen en hoe ze dat doen.

Wat valt er te winnen?

We hebben voor beide prijsvragen jaarabonnementen op Klinkende Taal beschikbaar. Je krijgt dan toegang tot een website waar je je teksten kunt laten beoordelen en waar je aanwijzingen krijgt om je teksten te verbeteren. Ook hebben we de nieuwe Dikke Van Dale Digitaal als prijs, andere leuke taalprijzen. 

Wanneer is jullie actie geslaagd?

Het zou natuurlijk leuk zijn als we veel inzendingen krijgen, maar ik vind het belangrijker dat mensen enthousiast reageren. We hebben met Microsoft gesproken over het verbeteren van de spellingcontrole, maar daar is tot dusver nog niet veel mee gedaan. Ik vind dat onbegrijpelijk, het Nederlands is voor Word qua grootte de zevende taal ter wereld, dat verdient echt een veel betere spellingcontrole.

 

Hou deze pagina's in de gaten voor de start van de wedstrijden:

 

Lezersvraag:

Struikelt u ook vaak over moeilijk begrijpbare taal? Wat is de ergste zin die u het afgelopen halfjaar bent tegengekomen?

Antwoord via het reactieveld hieronder (graag even geduld, alle reacties worden nagelezen voor publicatie).