Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
20 maart, 2018 - 14:43

Voorvechter jeugdliteratuur Rita Ghesquiere (70) overleden

De Vlaamse literatuurwetenschapper Rita Ghesquiere is op 12 maart 2018 overleden. Ghesquiere kan gezien worden als een voorvechter van de jeugdliteratuur. Die wilde ze een plaats geven in de wetenschappelijke wereld van de letteren. In 2015 ontving ze voor haar inzet voor de jeugdliteratuur de Hieronymus van Alphen Prijs, juist omdat zij in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de emancipatie van het onderzoek naar de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Rita Ghesquiere was samen met Vanessa Joosen en Helma van Lierop de samensteller en auteur van Een land van waan en wijs. Geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur, in 2015 verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Een land van waan en wijs werd mede mogelijk gemaakt door de Taalunie en is de ‘jeugdpendant’ van de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur.

Een land van waan en wijs laat zien hoe de jeugdliteratuur zich de voorbije eeuwen heeft ontwikkeld: een verhaal van boeken, schrijvers en illustratoren, maar ook van uitgevers en critici — die er vaak een heel andere smaak opna houden dan de jonge lezers. En natuurlijk is het ook het verhaal van film, theater, televisie en games, die zich graag laten inspireren door de jeugdliteratuur, en tegelijkertijd het jeugdboek voor nieuwe uitdagingen stellen.