Actueel

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
28 november, 2018 - 10:49

Hoe helpt taal- en spraaktechnologie mensen met een visuele beperking?

Ontvang gratis het DIXIT-themanummer

De beschikbaarheid van een adequate digitale infrastructuur en taal- en spraaktechnologie (TST) voor mensen met een beperking staat centraal in het komende themanummer van het tijdschrift DIXIT voor de Taal- en Spraaktechnologiesector.

De redactie vroeg Catia Cucchiarini van de Taalunie als gastredacteur voor een editie waarin aan de hand van getuigenissen van ontwikkelaars, ervaringsdeskundigen en andere specialisten bekeken wordt hoe Nederlandstalige TST kan bijdragen aan een volwaardige deelname aan de samenleving van mensen met een visuele beperking en andere doelgroepen. Het themanummer geeft een indruk van wat nu al beschikbaar is, wat ons binnenkort te wachten staat en wat er op lange termijn mogelijk zal zijn.


VN-Verdrag en Taalunie

In 2006 werd het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Het VN-Verdrag wil een paradigmaverschuiving teweegbrengen waarbij personen met een handicap niet meer worden uitgesloten of gezien als mensen met een gebrek of medisch probleem, maar juist erkend worden als mensen met fundamentele mensenrechten, net als ieder ander. Het uitgangspunt is dat als mensen tegen beperkingen aanlopen, dit niet te wijten is aan hun handicap, maar aan het feit dat onze maatschappij daar onvoldoende op is voorbereid. Evaluaties in Nederland en België laten zien dat er in beide landen veel vooruitgang is geboekt, maar ook dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Vooral op het gebied van toegankelijkheid voor personen met een intellectuele, auditieve of visuele handicap zijn maatregelen nodig.

De Taalunie stelt zich tot doel het Nederlands voor iedereen toegankelijk te maken. Iedereen die het Nederlands beheerst zou zich in zoveel mogelijk maatschappelijke domeinen en communicatieve situaties moeten kunnen redden in onze taal. Dat geldt uiteraard ook voor doelgroepen die nog eens een extra horde te nemen hebben om mee te kunnen, zoals blinden en slechtzienden.


Ontwikkelaars en ervaringsdeskundigen

Het themanummer laat de stem horen van personen met een visuele handicap die voordelen ervaren van Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie, maar die ook uitleggen wat er nog moeilijk gaat. Daarnaast komen ook de experts aan het woord, die hopen voor al deze problemen een oplossing te vinden. Zo vertellen ontwikkelaars over concrete toepassingen bij het toegankelijk maken van bijvoorbeeld boeken, websites, video's, tijdschriften, radiozenders, games en touchscreens met behulp van TST. Het themanummer geeft uitgebreid inzicht in de maatschappelijke, technische en beschouwelijke aspecten van recente TST-ontwikkelingen voor mensen met een beperking.


Gratis exemplaar

U kunt een gratis exemplaar van dit themanummer aanvragen door hier uw adresgegevens in te vullen.


DIXIT in braille

Dit themanummer verschijnt ook in braille en is binnenkort te downloaden van de website van NOTaS.