Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
20 november, 2017 - 12:27

Volledig journalistiek oeuvre componist Matthijs Vermeulen digitaal beschikbaar

Eigenzinnige visie op muziek en maatschappij nu voor iedereen toegankelijk via DBNL

Het complete journalistieke en publicitaire werk van de Nederlandse componist Matthijs Vermeulen (1888-1967) is ter ere van zijn vijftigste sterfdag online beschikbaar gesteld door de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl). Daarmee zijn Vermeulens publicaties toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het Nederlandse muziekleven én in de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de vroege twintigste eeuw.

Matthijs Vermeulen

Matthijs Vermeulen was een van de belangrijkste twintigste-eeuwse Nederlandse componisten. Ook was hij vele jaren werkzaam als muziekcriticus en journalist. In zijn recensies verbond Vermeulen een lyrische stijl met een kritische geest. Door zijn indringende manier van schrijven wist hij de lezers de muziek die hij besprak binnen te leiden en daarbij gaf hij zijn eigen emoties onverbloemd prijs, zowel positieve als negatieve. Objectieve kritiek bestaat niet, meende hij.