Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
12 januari, 2018 - 10:13

Tal van talen in en om het Nederlands

De Taalunie heeft met een persoonlijk bericht en een uitvouwbaar boekje van Marten van der Meulen (tekst) en Jochem Galama (illustratie) haar waardering aan relaties laten blijken voor de goede samenwerking in het afgelopen jaar. Het boekje is gebaseerd op het onderzoek 'De Staat van het Nederlands' en laat de stevige positie van het Nederlands in een meertalige omgeving zien.

Staat van het Nederlands
2017 was het jaar waarin het eerste volledige rapport over de Staat van het Nederlands verscheen, het grootschalige onderzoek naar het gebruik van het Nederlands en andere talen in diverse maatschappelijke situaties, uitgevoerd door de Taalunie samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Gent.

De media schreven er positieve berichten over: het gaat goed met het Nederlands en het voert in de meeste maatschappelijke situaties in Nederland en Vlaanderen de boventoon. Voor iedereen die het Nederlands een warm hart toedraagt is dat goed nieuws. Toch was niet alles koek en ei. Zo vraagt de toenemende verengelsing van het hoger onderwijs en de wetenschap om meer aandacht voor en debat over de positie van het Nederlands daarin. Ook voelde niet iedereen zich door het onderzoek evenzeer gezien. Het Fries werd wel zichtbaar als aparte taal opgevoerd, maar het Limburgs en het Nedersaksisch niet. Naast Engels, Frans en hier en daar wat Duits, kwamen andere vreemde talen in de rapporten slechts spaarzaam voor. En het onderzoek beperkte zich nog tot Nederland en België, terwijl in de toekomst hopelijk ook Suriname en de Caribische eilanden in ogenschouw kunnen worden genomen.

Meertaligheid
Toch zit er in de eerste resultaten van de Staat van het Nederlands meer meertaligheid verborgen dan op het eerste gezicht lijkt. Als terugblik en aanvulling heeft een van de onderzoekers, Marten van der Meulen, die meertaligheid extra belicht. Hij vulde vaststellingen met andere bronnen aan en schreef tien korte stukjes waaruit de meertaligheid rond en in het Nederlands doorklinkt. Tekenaar Jochem Galama maakte van de meertalige situaties een illustratie en toont ons tal van talen in en om het Nederlands.

Boekje
Mocht u het boekje willen ontvangen, dan kunt u uw adresgegevens sturen naar info@taalunie.org.

Bekijk hier de PDF van het boekje Tal van talen in en om het Nederlands.
Bekijk hier de illustratie Tal van talen in en om het Nederlands.