Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
26 oktober, 2018 - 09:22

Taalhelden.org kiest winnaar columnwedstrijd

Om een echte Taalheld te zijn, hoef je geen columns te kunnen schrijven, maar voor degenen die het wel eens wilden proberen, organiseerde Taalhelden.org, de jongerensite van de Taalunie, tijdens de Week van het Nederlands 2018 een columnwedstrijd. Iedereen tussen 14 en 18 jaar mocht meedoen. De opdracht was: schrijf een stukje van maximaal 600 woorden over iets dat jou raakt in de Nederlandse taal.

De inzendingen bestonden vaak uit een gepeperde mening, bijvoorbeeld over het Engels in het Nederlands of over de schoonheid van het Afrikaans. Soms was de vorm bepalend, zoals bij de column die samengesteld werd met taalfouten uit de media.

De winnende column Dietjes en Datjes van Carlotta De Cooman (https://taalhelden.org/bericht/dietjes-en-datjes) sprong eruit omdat ze met een wezenlijk probleem begint, namelijk de vraag wie wie mishandelt in de zin: 'De man, die het meisje mishandeld had, kreeg van de rechter ...' en vervolgens een prikkelende oplossing presenteert.

Uit het juryrapport: 'De column is vindingrijk, origineel en sprankelend geschreven. De zinnen zijn avontuurlijk en de aanpak is direct; we zitten er vanaf het begin helemaal in. Soms is het een wat ingewikkeld betoog, omdat de schrijfster ervan uitgaat dat de lezer al het taaljargon paraat heeft. Voor sommige lezers zal de column dus te moeilijk zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Deze column heeft met recht de eerste plaats behaald.'

De deelnemers hadden een week om een column te bedenken. Om de jonge columnschrijvers te helpen, publiceerde Taalhelden tijdens de week van het Nederlands tips en voorbeeldcolumns. Ook konden de jongeren met taalvragen terecht in de rubriek Taaladvies op Taalhelden.org.