Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
6 december, 2017 - 15:59

Overheden vormen netwerk voor begrijpelijke taal

Begrijpelijke overheidstaal levert aan alle kanten winst op. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van de tweede bijeenkomst van het Netwerk Begrijpelijke Overheid op 23 november. In het Utrechtse Museum Speelklok praatten zo'n zeventig betrokkenen en belangstellenden onder leiding van Wim Daniëls over hun gemeenschappelijke doel.

Vertegenwoordigers van tientallen overheden in Vlaanderen en Nederland vormen samen het Netwerk Begrijpelijke Overheid, een initiatief van de Taalunie en het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken. Via dit netwerk kunnen organisaties hun kennis en ervaring delen.

Op hun tweede bijeenkomst waren er succesvolle voorbeelden van begrijpelijke taal in Noorwegen en recente initiatieven uit Vlaanderen en Den Haag. Ook was er aandacht voor de wetenschap achter leesbaarheid en was er ruimte voor gesprekken over onder meer laaggeletterdheid.

Meer informatie

Uitgebreid verslag tweede bijeenkomst Netwerk Begrijpelijke Overheid (pdf)

Website Netwerk Begrijpelijke Overheid

Presentaties

Heerlijk Helder. De aanpak van de Vlaamse overheid. (Fran Bambust)

T-scan en Leesbaarheidstool. Mogelijkheden en beperkingen van automatische leesbaarheidsvoorspelling. (Henk Pander Maat)

Plain language & public administration. The case of Norway. (Sonja K. Skaar)

Overheid en burger. Luisteren als basis voor heldere communicatie. (Lodewijk van Noort)