Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
6 december, 2017 - 20:47

Ilja Leonard Pfeijffer wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2017

De Nederlandse dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft voor zijn theatertekst De advocaat de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 gekregen. 'De advocaat balanceert magistraal op het dunne koord tussen tragedie en komedie, realistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering', aldus de jury. De prijs bedraagt € 10.000.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen. De jury koos de winnende tekst van Ilja Leonard Pfeijffer uit 37 inzendingen. De uitreiking van de prijs vond plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

De twee andere genomineerden waren Find me a boring stone van Rik van den Bos en De schaar van de tsaar van Freek Mariën.

De laureaat

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 2014 won hij de Libris Literatuur Prijs met zijn roman La Superba (2013) en in 2016 ontving hij de VSB Poëzieprijs voor zijn dichtbundel Idyllen. Hij woont en werkt in Genua.

De jury over het stuk

Met De advocaat componeerde Ilja Leonard Pfeijffer volgens de jury 'een loepzuivere en hilarische analyse van de steradvocatuur en van een maatschappij die een dergelijk, zeer bedenkelijk heldendom faciliteert. De figuren zijn goed uitgewerkt en ontroerend, en hun taal is om van te snoepen. Voortdurend refereert het stuk aan zichzelf en zijn niet geringe ambitie: Pfeijffer meets Shakespeare, meets Pirandello in het Nederland van de 21e eeuw.'

Lees hier het volledige juryrapport (pdf).

Jury 2017

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2017 bestaat uit Nico Boon (acteur, schrijver, theatermaker), Nanette Edens (acteur) en Peter Anthonissen (dramaturg, docent). Cecile Brommer (dramaturg) is secretaris.

Over de Taalunie Toneelschrijfprijs

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd.

Met deze onderscheiding wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. In 2016 kreeg de Nederlandse toneelschrijver Magne van den Berg de Taalunie Toneelschrijfprijs voor haar stuk Ik speel geen Medea.

Voor de uitreiking werkte de Taalunie samen met de Brakke Grond. De prijs wordt financieel ondersteund door SABAM for Culture en Stichting Lira.

Foto: Bart Grietens