Taalunienieuws
Grote vooruitgang in het onderwijs en taalbeleid in Caribisch Nederland
Taalunie gaat scholen tijdelijk intensiever ondersteunen in het onderwijs Nederlands als vreemde taal.
Er is grote vooruitgang geboekt in de kwaliteit van het onderwijs en het taalbeleid op de scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijven de ministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Bijna alle opleidingen (op een na) hebben nu het niveau basiskwaliteit bereikt. En de instellingen die reeds basiskwaliteit hadden, hebben deze in stand weten te houden en verder te verbeteren. De Inspectie van het Onderwijs concludeert dat ‘er een duidelijke opwaartse trend is te zien’.
Taalbeleid
De ministers stellen dat er naast het onderwijs goede vooruitgang is geboekt in de ontwikkeling van het taalbeleid op de scholen in Caribisch Nederland. Maar de situatie is ook complex, onder meer door het feit dat Nederlands meestal niet de thuistaal is van leerlingen en van veel leraren.
Het onderwijs in en van het Nederlands als vreemde taal (NVT) blijft dan ook een uitdaging. De oplossingen zijn veelal afhankelijk van goede samenwerking met andere partijen in hun omgeving en van een integrale interdepartementale aanpak die dat ondersteunt. De ministers hebben de Taalunie daarom tijdelijk extra middelen toegekend om de scholen intensiever te kunnen ondersteunen, begeleiden en faciliteren.
Op Saba is deze aanpak succesvol gebleken. Daar zijn inmiddels in de NVT-didactiek geschoolde ervaren docenten die in de verdere ontwikkeling een voortrekkersrol kunnen vervullen.
Binnen de extra middelen zijn er ondertussen drie projecten uitgevoerd door de Taalunie in samenwerking met de partners op de eilanden (schoolbesturen, directie onderwijs, ...).
De intentie van de ministers is dat alle onderwijsinstellingen in Caribisch Nederland vanuit hun eigen autonomie zelfstandig hun taken kunnen gaan uitvoeren. Later dit jaar brengen de ministers een werkbezoek aan de eilanden.