Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
11 september, 2018 - 11:42

Grote vooruitgang in het onderwijs en taalbeleid in Caribisch Nederland

Taalunie gaat scholen tijdelijk intensiever ondersteunen in het onderwijs Nederlands als vreemde taal.

Er is grote vooruitgang geboekt in de kwaliteit van het onderwijs en het taalbeleid op de scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijven de ministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

Bijna alle opleidingen (op een na) hebben nu het niveau basiskwaliteit bereikt. En de instellingen die reeds basiskwaliteit hadden, hebben deze in stand weten te houden en verder te verbeteren. De Inspectie van het Onderwijs concludeert dat ‘er een duidelijke opwaartse trend is te zien’.

Taalbeleid

De ministers stellen dat er naast het onderwijs goede vooruitgang is geboekt in de ontwikkeling van het taalbeleid op de scholen in Caribisch Nederland. Maar de situatie is ook complex, onder meer door het feit dat Nederlands meestal niet de thuistaal is van leerlingen en van veel leraren.

Het onderwijs in en van het Nederlands als vreemde taal (NVT) blijft dan ook een uitdaging. De oplossingen zijn veelal afhankelijk van goede samenwerking met andere partijen in hun omgeving en van een integrale interdepartementale aanpak die dat ondersteunt. De ministers hebben de Taalunie daarom tijdelijk extra middelen toegekend om de scholen intensiever te kunnen ondersteunen, begeleiden en faciliteren.
Op Saba is deze aanpak succesvol gebleken. Daar zijn inmiddels in de NVT-didactiek geschoolde ervaren docenten die in de verdere ontwikkeling een voortrekkersrol kunnen vervullen.

Binnen de extra middelen zijn er ondertussen drie projecten uitgevoerd door de Taalunie in samenwerking met de partners op de eilanden (schoolbesturen, directie onderwijs, ...).

  • Zo is er een diagnostische NVT evaluatie uitgevoerd in groep 8 en deze wordt dit jaar uitgebreid. De leraren en andere regionale NVT-experts krijgen daarvoor deze maand een examinatorentraining. Deze evaluatie biedt de leraren inzicht in de Nederlandse taalvaardigheid van de leerlingen. En op deze manier kunnen ze aan de hand van een stappenplan werken aan de ontwikkeling van de punten waar leerlingen nog moeite mee hebben.
  • Er is materiaal ontwikkeld voor de groepen 1-4, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van de communicatieve vaardigheden. De verhalen die hiervoor worden gebruikt liggen dichter op de beleving van de scholieren.
  • En tenslotte hebben nieuwe leraren uit Nederland een cursus gevolgd bij de Taalunie om goed voorbereid les te kunnen geven aan de meertalige leerlingen in het Caribisch gebied.
  • De intentie van de ministers is dat alle onderwijsinstellingen in Caribisch Nederland vanuit hun eigen autonomie zelfstandig hun taken kunnen gaan uitvoeren. Later dit jaar brengen de ministers een werkbezoek aan de eilanden.

    Download hier de volledige brief.