Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
1 oktober, 2018 - 16:31

De Week van het Nederlands: een ode aan onze taal

In de actualiteit kun je niet om het Nederlands heen. De recente berichten in de media zorgen voor veel maatschappelijk debat, maar zijn tegelijkertijd het bewijs dat het Nederlands leeft.

Om die levendigheid kracht bij te zetten wordt dit jaar — voor de vierde keer — de Week van het Nederlands gevierd. Van 6 tot en met 13 oktober zetten we onze taal in de schijnwerpers.

De Week van het Nederlands is te volgen op Facebook.

Taalkrant en toolkit

Voor onder meer het onderwijs verschijnt er ook dit jaar een Taalkrant. Dit jaar bekijken we daarin het Nederlands door de ogen van anderstaligen. Lees de krant online.

Organisaties die tijdens de Week extra aandacht willen besteden aan taal, kunnen gebruikmaken van de speciale toolkit, die een keuze biedt uit vier laagdrempelige, kant-en-klare activiteiten.

Over de Week

De Week van het Nederlands is een bundeling van activiteiten van verschillende grote en kleine organisaties. Workshops, lezingen, kortingsacties, taalproducten die onder de aandacht worden gebracht, taalspelletjes, leesbevordering, optredens, het kan allemaal in de Week van het Nederlands. Tientallen activiteiten onderstrepen dat de Nederlandse taal bruist van het leven.

Een greep uit het aanbod:

  • Antwerpen: ‘Babbelfestivals’ voor sprekers en leerders van het Nederlands
  • Brussel: een prijsuitreiking, een debat en literaire evenementen
  • Den Haag: o.a. ‘Spreek Nederlands met mij!’
  • Ede: themadag over laaggeletterdheid
  • Gent: o.a. evenementen voor leerkrachten Nederlands
  • Online: de ‘term van de dag’, elke dag een gedicht over taal in de mail, en diverse schrijfcursussen