Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie november 2015

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Rubriek: 

Haalt u de fouten uit deze zin?

Taalfoutjes komt u vast iedere dag tegen. In deze rubriek krijgt u een zin met drie fouten geserveerd. Doe de test en haal de fouten eruit. 

Italië is goed op weg om zijn klimaat doelstellingen op tijd te halen, en ook Spanje kan haar klimaatbeloftes mogelijks nog waarmaken.

 

In deze zin staan drie fouten. Haalt u ze eruit?

Denk er even over na, en scrol dan verder om te zien of u het goed had!

 

*

 

 

 

 

**    

 

 

 

***

 

 

 

****

 

 

  • Klimaat doelstellingen

De correcte spelling is klimaatdoelstellingen. Klimaatdoelstelling is een samenstelling. Het gaat om één woord dat bestaat uit twee delen die ook als afzonderlijk woord bestaan: klimaat en doelstelling. Samenstellingen schrijven we in het Nederlands aaneen. U vindt de regel in de Woordenlijst.

  • Spanje en haar klimaatbeloftes

Correct is: Spanje kan zijn klimaatbeloftes waarmaken. Namen van landen zijn onzijdig. Als we ze met een lidwoord combineren, gebruiken we het onzijdige lidwoord het: het Spanje van nu, het mooie Italië. Naar onzijdige woorden verwijzen we met zijn. Zie: Taaltelefoon.be.

  • Mogelijks

Mogelijks is geen standaardtaal. Correct is mogelijk, misschien of wellicht. Meer informatie op Taaladvies.net.

Helemaal goed is dus:

Italië is goed op weg om zijn klimaatdoelstellingen op tijd te halen, en ook Spanje kan zijn klimaatbeloftes mogelijk nog waarmaken.