Taalunienieuws
Taal in Bedrijf: krachten bundelen
Hoe kunnen we taal- en spraaktechnologie (TST) gebruiken om maatschappelijke participatie te vergroten? Die vraag stond centraal tijdens Taal in Bedrijf 2015.
De belangrijkste boodschap van die dag was: de krachten bundelen. De TST-sector moet samenwerken als het bijvoorbeeld gaat om het herkennen van afwijkende spraak en de automatische beschrijving van beelden in natuurlijke taal.
Omdat de oproep tot samenwerking voor NOTaS, de Nederlandse Organisatie voor Taal- en Spraaktechnologie, de voornaamste conclusie was uit Taal in Bedrijf, heeft ze besloten de aanmoedigingsprijs die in het vooruitzicht was gesteld voor het beste idee, niet toe te kennen aan één van de ideeën die tijdens Taal in Bedrijf zijn gegenereerd, maar aan een nieuw project waarmee samenwerking tussen diverse partijen wordt gestimuleerd: een robot die op reis zal gaan langs alle leden van NOTaS en andere geïnteresseerde partijen. Alle partijen zullen toevoegingen aan en toepassingen van de robot voor hun eigen doelgroepen kunnen bedenken. Op die manier bevordert de aanmoedigingsprijs niet enkel de doorontwikkeling van één van de ideeën uit Taal in Bedrijf, maar creativiteit en samenwerking binnen de gehele sector. Alle ervaringen van de robot zullen te lezen zijn op een blog via www.notas.nl en in de DIXIT van 2016. Voor een terugblik op Taal in Bedrijf 2015, zie: https://taalinbedrijf.ccreader.nl/.