Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
25 april, 2018 - 10:53

Gastschrijver Maarten van der Graaff in Engeland

Dichter en schrijver Maarten van der Graaff (1987) trok eind 2017 in het kader van het gastschrijverprogramma van de Taalunie naar het Verenigd Koninkrijk en verbleef in Londen, Sheffield, Norwich en Nottingham.

Als onderdeel van het programma werkte Van der Graaf in Sheffield samen met vierdejaars studenten Nederlands aan de Engelse vertaling van zijn citybook ‘DOLOR: Official Punk in Karlsruhe’. Lees hier meer over de uitdagingen bij het vertalen van de tekst uit het Nederlands naar het Engels.

Het citybook vertaalproject is ondertussen een jaarlijkse traditie aan het worden binnen de studie Nederlands in Engeland. Er zijn eerdere vertalingen gemaakt van het werk van Rebekka de Wit, Carmien Michels en Abdelkader Benali.

Het gastschrijverprogramma van de Taalunie biedt afdelingen neerlandistiek buiten het Nederlandse taalgebied de mogelijkheid om een schrijver te ontvangen. Voor de studenten de kans om in direct contact te komen met een Nederlandstalige auteur, en voor de auteur zelf is het vaak een inspirerende ervaring. Een uitwisseling waarbij interpretaties en culturele aspecten in de taal kunnen worden besproken en verduidelijkt. Het programma kent jaarlijks roulerende en vaste plaatsen.

Het gastschrijverprogramma heeft als doel om:

  • Het onderwijs Nederlands aan de afdeling te verrijken
  • De zichtbaarheid en de verspreiding van Nederlandstalige literatuur in het buitenland te verhogen
  • De belangstelling voor literair vertalen onder studenten en docenten neerlandistiek te stimuleren
  • De Taalunie werkt samen met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren om dit programma financieel mogelijk te maken.

    Zelf ook een gastschrijverprogramma aanvragen? Klik hier voor meer informatie.