Taalunienieuws

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
6 februari, 2018 - 13:39

Algemeen Secretariaat waardeert KNAW-verkenning 'Talen voor Nederland'

Het Algemeen Secretariaat van de Taalunie heeft grote waardering voor de KNAW-verkenning 'Talen voor Nederland' waarin het belang van zowel het Nederlands als meerdere andere talen sterk wordt benadrukt. Het pleidooi voor blijvende aandacht voor het Nederlands en meerdere andere talen sluit helemaal aan bij ons meertaligheidsbeleid voor het Nederlands: inzetten op de volle rijkdom van het Nederlands en het benutten van het volledige meertalige potentieel dat er is.

Nederlands én meertaligheid als verrijking
De Taalunie beschouwt zowel het Nederlands als meertaligheid als een verrijking voor mens en maatschappij. Binnen de Nederlandstalige samenleving moet het Nederlands in alle maatschappelijke situaties kunnen worden gebruikt, maar in een wereld waarin meerdere talen naast elkaar bestaan, blijft het evenzeer van belang meerdere andere talen te beheersen. Op die manier kunnen het Nederlands en meerdere andere talen samen maximaal worden gebruikt om ook Nederland als land verder te brengen.


Samen verder werken aan meertaligheid

Het Algemeen Secretariaat van de Taalunie wil graag samen met de KNAW en andere partijen verder werken aan een meertaligheidsbeleid voor Nederland waarin zowel het Nederlands als meerdere andere talen een rol blijven vertolken. Het stelt ook graag zijn expertise en netwerken ter beschikking om begrijpelijk en toegankelijk taalgebruik te stimuleren, beleidsmakers te ondersteunen in het omgaan met taalniveaus en diverse partijen contacten te laten leggen in de taalsector binnen en buiten het eigen taalgebied.
Het Algemeen Secretariaat is in gesprek met de KNAW om een Nederlands-Vlaamse studiedag te organiseren over het stimuleren van taalbeleid in een meertalige samenleving, met de KNAW-verkenning als een van de uitgangspunten. Daarnaast is het bereid om een rol op te nemen bij de invulling van een nationaal Talenplatform.


Meer informatie

Het rapport Talen voor Nederland (88 blz.) kunt u hier downloaden als pdf.
Dossier Meertaligheid: http://taalunieversum.org/inhoud/meertaligheid