Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juli 2017

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

7 oktober: Onze Taalcongres in Utrecht
Rubriek: 

Waarom je dit niet mag missen

7 oktober: Onze Taalcongres in Utrecht

Noteer in de agenda: zaterdag 7 oktober 2017. In het Beatrix Theater in Utrecht vindt dan het  congres van Onze Taal plaats, onder de titel Met andere woorden. Een keur aan sprekers gaat in op het effect van de woorden die je kiest. Tien redenen waarom de doorgewinterde taalliefhebber dit congres eigenlijk niet mag missen.

1. Bron van rijkdom en verwondering

Een van de sprekers is schrijfster Ann De Craemer, columniste van De Morgen en Onze Taal. Zij beziet de taalontwikkelingen in Vlaanderen. De Craemer komt telkens in het geweer tegen de ijzeren Nederlandse norm die zij vroeger op school kreeg opgelegd. Taalverschillen tussen Vlaanderen en Nederland zijn een bron van rijkdom en verwondering, betoogt zij.

2. Duizendpoot als presentator

Schrijver, cabaretier, taalbeschouwer, taaladviseur en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wim Daniëls, van vele markten thuis, is de presentator van het congres. Een rol die deze taalman pur sang op het lijf geschreven is.

3. Waar gaat dat heen?

Verkavelingsvlaams, Poldernederlands, regionale en sociale variatie. Ze lijken steeds meer geaccepteerd te worden als variëteiten van de standaardtaal. Wat betekent dat? Taalkundige Hans Bennis, nooit verlegen om een stevige mening en sinds kort baas van de Taalunie, geeft zijn visie.

4. Jeukwoordentoptien

Brainstormen, storytelling, mensen in hun kracht zetten of toch met de neuzen dezelfde kant op? Japke-d. Bouma fileert wekelijks in NRC Handelsblad ‘jeukwoorden’, ‘managementblabla’ en ‘kantoorclichés’. Tijdens het congres presenteert zij een top tien.

5. De verwoordingskracht van taal

Taal leidt ons én misleidt ons. Woorden en formuleringen kunnen een verborgen overtuigingskracht hebben. Publicist en reclameman Jaap Toorenaar weet er alles van. Voor hem zijn de mogelijkheden die taal ons biedt ‘verwoordingskracht’. In zijn bijdrage licht hij een tipje van de sluier op.

6. Prijs voor Frits Spits

Tijdens het congres krijgt radio-icoon en taalliefhebber Frits Spits de Visser-Neerlandiaprijs uitgereikt. Hij ontvangt deze persoonlijke prijs van het Algemeen Nederlands Verbond vanwege zijn inzet voor de Nederlandse taal gedurende zijn hele carrière als presentator, tegenwoordig van het taalprogramma de Taalstaat.

7. De alfabetweter

Benefietkeeper (doelman die voor het goede doel staat), weerman (man die twee keer van geslacht is veranderd), eenspalt (overeenstemming) en kraanvisite (bezoek aan een loodgieter). Cabaretier Ronald Snijders, vermaard alfabetweter, weet als geen ander nieuwe woorden met verrassende betekenissen toe te voegen aan de Nederlandse taal. Een optreden om naar uit te kijken!

8. Harmonieuze gesprekken, of toch niet?

Taalkwesties, en vooral taalveranderingen, brengen de gemoederen in beweging. Iedereen heeft een mening. Wat opvalt: discussies daarover zijn zelden harmonieus; we praten langs elkaar heen. Hoe komt dat toch? Peter-Arno Coppen doet zijn duidelijke mening daarover uit de doeken. En hij beantwoordt vooral ook deze vraag: wat kunnen we eraan doen?

9. De ondraaglijke spraakverwarring

Wetenschapscommunicatie is een best lastig vakgebied. Wetenschappers klagen er bijvoorbeeld over dat de media hun werk ondraaglijk versimpelen. Hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets laat aan de hand van voorbeelden zien dat zowel wetenschap als media best wat kunnen verbeteren. Op zoek naar een oplossing voor een wederzijdse spraakverwarring.  

10. Vier ‘knettergekke’ meiden

Een spetterende afsluiting. Dat wordt het optreden van LOS Muziektheater. De vier ‘knettergekke’ meiden staan garant voor een optreden vol hilariteit en muzikaliteit. 

Met andere woorden

Lees hier meer informatie over het congres.

Het Genootschap Onze Taal is een onafhankelijke vereniging van taalliefhebbers, bekend van het tijdschrift Onze Taal en de vele taaladviezen op onzetaal.nl. Informatie over lid worden op de website.