Editie mei 2016

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

Haal de fouten uit de zin
Haal de fouten uit de zin
Rubriek: 
Auteur: 
Taaltelefoon

Haalt u de fouten uit deze zin?

Het is weer tijd om uw taalspeurneus op te zetten! Zoek de struikelblokken in de volgende zin.

Velen waren geschokt door het recentelijke overlijden van de artiest wie het muzieklandschap zo ingrijpend heeft verandert.

 

 

*

 

 

 

 

 

**

 

 

 

 

 

***

 

 

 

 

 

****

 

 

het recentelijke overlijden
Correct is: het recente overlijden. Recentelijk is in de standaardtaal geen bijvoeglijk naamwoord, zoals recent, maar een bijwoord. Recentelijk kan dus niet bij een zelfstandig naamwoord staan, recent wel. Zie Taaltelefoon.be.

de artiest wie 
Correct is: de artiest die. Alleen als het voornaamwoord de functie van meewerkend voorwerp heeft, is in plaats van die ook wie of aan wie mogelijk: de artiest wie / aan wie / die hij ooit een vraag stelde. Lees meer op Taaladvies.net.

heeft verandert 
Correct is: heeft veranderd. In deze zin is veranderd het voltooid deelwoord van veranderen. We schrijven het met een d, omdat de verledentijdsvorm veranderde op -de eindigt. In bijvoorbeeld Hij verandert de muziek is verandert een persoonsvorm in de tegenwoordige tijd: we schrijven dan de stam verander + -t. De regel staat in de Woordenlijst.

Helemaal goed is dus:

Velen waren geschokt door het recente overlijden van de artiest die het muzieklandschap zo ingrijpend heeft veranderd.

 

Fouten vinden in eerder verschenen zinnen? Klik hier.