Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Editie juli 2017

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 

Ellen Deckwitz: 'Tijdens de zomerbarbecues gaat het maar over één ding'
Rubriek: 
Auteur: 
Ellen Deckwitz

De redding van de spelling ligt in de liefde

Ellen Deckwitz: 'Tijdens de zomerbarbecues gaat het maar over één ding'

De helft van mijn familie en vriendenkring (die twee overlappen elkaar als je geluk hebt) bestaat uit neerlandici, en van deze club doceert het grootste deel Nederlands op de middelbare school. Nu de grote vakantie in zicht komt, gaat het tijdens de zomerbarbecues maar over één ding: hoeveel dt-fouten ze uit de eindexamens hebben moeten halen. Sommige leerlingen moesten daarom zelfs herexamen doen. 

‘Het lijkt alsof ze er gewoon schijt aan hebben,’ zei mijn neef Bram (32, docent Nederlands op een gymnasium), ‘Weet je wat er laatst één zei? Dat het toch niet uitmaakt of iets met een –d of een –dt wordt geschreven, zolang je elkaar maar begrijpt!’

‘Tijdens de barbecue ging het niet over vakantieplannen maar over het fokschaap waar geen enkele minderjarige iets van snapte.’

‘Ja, en zelfs benadrukken dat je bij een sollicitatie niet op gesprek kan wanneer er een fout in je brief staat, doet ze niets,’ zegt Anne (56, docent Nederlands op de vrije school), ‘want ze denken dat er binnen enkele jaren wel een spellingcontrole-app is voor werkwoordsvervoegingen!’

En zo ging het tijdens de barbecue niet over vakantieplannen maar over het fokschaap waar geen enkele minderjarige, als ik mijn vrienden mocht geloven, iets van snapte.

‘In mijn klas doen ze het foutloos,’ zei Don (33) opeens, een oud-studiegenoot van mij en sinds een aantal jaren docent Nederlands. Het gesprek viel stil, sommigen deden hun mond geluidloos even open en dicht, alsof ze dachten dat hij een grap had gemaakt waarvan de clou maar niet kwam.

‘Ja hoor,’ zei Bram.

‘Echt!’ zei Don.

‘Welke methode gebruik je dan? Omkopen met Snickers of zo,’ zei Anne.

‘Tegenwoordig eten ze alleen nog van die superfoodrepen,’ zei Don, ‘Nee, aan het begin van het eindexamenjaar houd ik een spellingstoets, die iedereen natuurlijk beroerd maakt, en vervolgens laat ik ze een powerpoint zien met de volgende artikelen.’ Hij scrolde even op zijn telefoon. Tientallen onderzoeken kwamen voorbij. De kern was, dat de meeste mensen op dating-apps meteen wegswipen als iemand in zijn biografie of appjes aanhoudend spelfouten maakt. Vooral dt-fouten vormden een reden voor veel mensen om de boot af te houden.

‘Hierna leg ik ze in twee lessen de finesses uit van het Kofschip en maakt niemand meer een fout,’ glunderde Don. Om me heen barstte de groep in een spontaan applaus uit. Wie had gedacht dat de redding van de Nederlandse spelling zou liggen in de liefde? Nog nooit had de term Fokschaap toepasselijker geleken dan vandaag.