Actueel

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
8 november, 2018 - 13:36

'Vertrokken Nederlands' op het DRONGO talenfestival 2018

'Het grootste onderzoek naar de houding van Nederlandse en Vlaamse emigranten ten opzichte van de Nederlandse taal en cultuur dat ooit is uitgevoerd.' Zo noemt projectleider Nicoline van der Sijs het onderzoeksproject Vertrokken Nederlands waarvan een pilot bezig is in samenwerking met de Taalunie en het Meertens Instituut. Op het DRONGO talenfestival 2018 op vrijdag 9 en zaterdag 10 november in Nijmegen mogen bezoekers een woordenschattest doen en worden voorlopige resultaten toegelicht.

Jaarlijks vertrekken tienduizenden Nederlanders en Vlamingen naar het buitenland om daar een nieuw leven op te bouwen. Wat heeft dat voor gevolgen voor hun omgang met de Nederlandse taal en de Nederlandse of Vlaamse cultuur? Met behulp van verschillende enquêtes en een groot netwerk van burgerwetenschappers willen de onderzoekers zicht krijgen op het taalgebruik en andere gewoontes in den vreemde, en op de behoefte aan ondersteuning en voorzieningen.

Woordenschattest
Op het Talenplein van DRONGO staat de stand van Vertrokken Nederlands waar bezoekers worden bijgepraat over de voorlopige resultaten en ze zelf mogen bijdragen door het invullen van een woordenschattest. Ook zal ze gevraagd worden te helpen met het verspreiden van de enquêtes onder geëmigreerde familie, vrienden en kennissen, om zo het wereldwijde netwerk uit te breiden waar het onderzoek het van moet hebben. Omdat de bezoekers van DRONGO uiteraard nauwelijks zal bestaan uit geëmigreerde Nederlanders zullen testresultaten van de bezoekers van het festival dienen om te worden vergeleken met de antwoorden van emigranten.

Burgerwetenschap
Mocht u zelf geëmigreerd zijn of iemand kennen die geëmigreerd is, dan kunt u meehelpen om te zorgen dat de enquêtes bij die persoon terechtkomen. U kunt ook zelf enquêtes afnemen bij mensen die geen toegang hebben tot internet of die de taal onvoldoende beheersen om de vragenlijst alleen in te vullen.

De eerste enquête in het Nederlands.
De tweede enquête in het Nederlands.

De eerste enquête in het Engels.
De tweede enquête in het Engels.

Meer informatie
Lees meer over Vertrokken Nederlands op het DRONGO talenfestival 2018.
Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website Vertrokken Nederlands - Emigrant Dutch.
Lees ook:
'Oproep aan geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen'
'Tweede enquête voor geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen'