Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/taaluniebericht.org/2014.archief.taaluniebericht.org/includes/menu.inc).

Actueel

Dit is een oude versie van Taalunie:Bericht en wordt niet meer bijgewerkt. Ga voor nieuwe artikelen naar taaluniebericht.org.

 
8 oktober, 2018 - 15:26

EFNIL: kennisuitwisseling over taalbeleid op Europees niveau

Van 10 tot en met 12 oktober 2018 vindt voor de 16e keer de jaarlijkse EFNIL-conferentie plaats. De bijeenkomst vindt dit jaar plaats in het Vlaamse Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam en wordt georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal en de Taalunie.

EFNIL, de European Federation of National Institutions for Language, is een netwerk en expertengroep van organisaties uit 25 EU-landen die bezig zijn met taal en taalbeleid. Ze maken onderdeel uit, of werken samen met de eigen regering. Het platform heeft als doel om de samenwerking te bevorderen en kennis uit te wisselen over gemeenschappelijke thema’s die in de verschillende EU-landen spelen.

Het netwerk maakt zich sterk voor belangrijke thema’s op Europese schaal. De activiteiten zijn gericht op het behoud en de versterking van de Europese meertaligheid, met sterke nationale talen.

Leden van EFNIL zijn onder andere de Délégation à la langue française (Frankrijk), het Institut für Deutsche Sprache en de verschillende taalraden in de Scandinavische landen.

Actualiteit

Ieder jaar wordt tijdens de conferentie een actueel thema gekozen. Dit jaar staat taalvariatie in al zijn verschijningsvormen op het programma. Hierbij gaat het onder andere om de verschillen tussen substandaarden in verschillende landen, bijvoorbeeld het Duits in Duitsland en Oostenrijk. Maar ook de groeiende aanwezigheid van andere talen door verhoogde arbeidsmobiliteit en migratie komt aan bod. Dat zijn uitdagingen waarmee bijna alle landen van de EU worden geconfronteerd.

Europese taaldatabase

EFNIL voert verder ook projecten uit zoals de European Language Monitor (ELM). Deze database bevat vergelijkingsgegevens over status en gebruik van de verschillende Europese talen en biedt zo inzicht in de gezondheidstoestand van talen en evoluties in gebruik.

De Taalunie is medeoprichter van EFNIL (2003).